zondag 5 oktober 2008

3 oktober

Afgelopen vrijdag vierde Leiden de 434e verjaardag van haar Ontzet. Spaanse troepen hadden de stad – met een korte onderbreking – een jaar lang belegerd, toen ze op 3 oktober 1574 werden verjaagd door water, dat, opgestuwd door een zuiderstorm, via doorgestoken dijken het polderland rond Leiden bereikte. Volgens de overlevering vond een weesjongen, Cornelis Joppenszoon, een ketel hutspot in een verlaten Spaans kamp. Om die reden ruikt iedere supermarkt in Leiden in de week voorafgaand aan het feest sterk naar wortels en uien.

Sherly maakte dit feest voor het eerst mee, en dat is haar bijzonder goed bevallen! Donderdagmiddag kreeg ze hutspot op school, met worst. Die Joppenszoon had destijds beter binnen kunnen blijven, als het aan Sherly lag. “Hutspot niet lekker, nee – worst lekker!”. Het wachten op de optocht, de volgende dag, vond ze wat minder plezierig, totdat onze overburen zich bij ons voegden, met hun dochtertje van 4 en nog een vriendinnetje. En toen de optocht daarna met stukjes en beetjes voorbijkwam (hij valt altijd uit elkaar en niemand weet wat daaraan gedaan moet worden), had ze reuze pret.



Daarna gingen we naar de kermis, of, zoals dat hier heet, het Lunapark. Ze ging in de draaimolen en in de zweefmolen. En ze wees ook enthousiast naar al die enorme machines waarin mensen tegen betaling hun ingewanden door elkaar kunnen laten klutsen, maar dat hebben we verstrooid glimlachend genegeerd.

Geen opmerkingen: